(Vallès Oriental) Ruta el 10/06/2017; 11 km; +190 -190; 4 hores.   Excursió organitzada amb el següent itinerari: Cardedeu, Can Montells, Turons Batalla de Llinars, Santa Coloma de Marata, Mare de Déu de Pla.   Participants: Anna, Alfred i Miquel.   Tipus de sortida: circular. Dificultat: fàcil.

 mapa  mperfil

FA ANYS: El 16 de desembre de 1808 es va produir la batalla de Cardedeu o de Llinars.

P1100684 Passeig Riera 

Estem a Cardedeu. Hem aparcat al passeig de la Riera on un rellotge de sol (diu “Mentre fa sol compto les hores”) forma part de l’homenatge al “trobador de costums populars catalanes” Joan Amades. Cardedeu forma part de l’AMI (Associació de Municipis per la Independència).

P1100685 Ajuntament de Cardedeu 

Cardedeu és un poble tranquil, com tranquil·la és la plaça de l’ajuntament. La primera notícia documentada de la vila és del 942, on consta amb la forma “Carotitulo”, que provindria del llatí “quercitulum”, que seria alzina.

Aquell 942 Catalunya tenia com a sobirà a Sunyer, germà de Guifré II i feia 70 anys que s’havia independitzat de la lleu influència carolíngia. Castella, per la seva banda, era un petit comptat acabat de formar per part de Fernán González feia 12 anys i anava a la grenya amb els nobles de Lleó que tenien sobirà propi des del feia 30 anys.

P1100687 Can Montells  Passada la riera ens dirigim per pista en direcció a Can Montells, una gran finca que ja fa anys s’ha urbanitzat. Encara queda, però, el mas. Havia estat la casa més important de Cardedeu i l’any 1272 el cognom Montells figura en una carta de repoblació.

P1100690 lli geologia 

L’any 1808 era sobirà a Espanya, José Bonaparte. El rei Carlos IV havia cedit els títols que disposava i el feien sobirà espanyol a Napoleó el que, per la seva part, els va cedir al seu germà gran, José.

Al darrera ens queda Cardedeu. En aquesta excursió acabarem passant pel municipi de Les Franqueses del Vallès. Cardedeu és membre de l’AMI, quina finalitat és impulsar i defensar la plena recuperació col·lectiva de la identitat de la nació catalana, els seus drets i els seus valors i fer-ne difusió. Hi ha molts ajuntaments i consells comarcals catalans denunciats per la delegació del govern espanyol per impulsar la “sobirania fiscal” (106), no penjar la rojigualda (105), pagar la quota anual de l’Associació de Municipis per la Independència o la seva pertinença a l’entitat (93), declarar-se “territori català lliure i sobirà” (47) o la contractació de trens a l’Onze de Setembre de 2012. Un total, doncs, de 351 recursos.

P1100692 Plans de la Batalla  Mirant cap a la depressió que tenim al davant cal recordar que aquest paisatge va ser escenari de la batalla de Cardedeu, o batalla de Llinars. Era l’any 1808 i va ser en la Guerra del Francès (com en diem a Catalunya) o Guerra de la Independència (com en diuen a Espanya). Aquesta batalla va enfrontar els exèrcits napoleònics amb les tropes espanyoles de Vives i Reading. La batalla la van guanyar els exèrcits imperials de Joan I, germà de Napoleó Bonaparte. El conflicte va afectar molt Catalunya.

P1100695 Distensi Estem a la depressió litoral, via natural que els romans van aprofitar com a eix de comunicacions i forma part de la Via Augusta. La formació del territori, com explica l’Alfred, va anar de la següent forma. El xoc de plaques africana i europea va comprimir el territori i es van aixecar i formar els Pirineus. Després es va produir una distensió que va formar altres turons, profundes valls i aquesta depressió.

P1100697 castell de Marata  Ja hem fet 5 quilòmetres i estem arribant al nucli disseminat de Marata. Veiem el castell de Marata o Torre de Seva. L’any 895 es troba citat com Palatio Meserata. En l’actualitat és el que es coneix com a Masia Can Torrassa.

P1100698 No ploris  La pista, ara asfaltada, baixa cap a les cases. A la paret del camí hi ha aquesta inscripció: No ploris per una terra que lluita; lluita per una terra que no deixa de plorar.

P1100700 Ermita Sta Coloma de Marata  Arribem a l’església de Santa Coloma de Marata, d’estructura romànica amb un contundent campanar de tres ulls. Tot modificat amb posterioritat. L’any 1975 s’hi van fer obres i es van descobrir unes sitges al subsòl de la nau principal; es considera que són anteriors a la pròpia església i devien servir per a dipositar-hi cereals.

P1100702 Absis 

L’absis es fa fotografiar; és bonic amb les arcuacions llombardes i el contrafort en forma de lleuger arc.

Seguidament anem a buscar el GR, que havíem vist abans d’entrar al poble i l’anirem seguint, mentre ens endinsem pel bosc de Can Ramis i gaudim d’una mica d’ombra ara que el sol comença a picar de valent.

P1100705 MdD de Pla 

Mitja hora després arribem a la cruïlla que porta al mas de Can Marí. Més avall hi ha l’accés limitat a l’ermita de la Mare de Déu de Pla. En tenen cura la família del mas que hi ha al costat i no és de fàcil accés, perquè un gos lligat amb llarga cadena fa la seva feina de protegir el pas cap a les ovelles que hi ha al darrera. Nosaltres hem tingut la sort de parlar amb la senyora de la casa que ens ha permès passar-hi, mentre controlava el gos, un magnífic pastor alemany. “El necessitem perquè ens avisi, ja que varis cops ens han vingut a robar ovelles”, ens explica. Li agraïm la seva amabilitat. La gent de pagès, sempre tant amable, amb els anys s’han tingut de protegir dels lladregots i de la gent que els hi passa pel davant de casa amb motos i 4x4, alçant pols, fent soroll i sense miraments.

P1100707 Can Carbonell  El camí (GR) ara té tendència a girar cap a nord-oest i en 1 quilòmetre passem pel davant d’un mas molt en perfecte estat i molt bonic: Can Carbonell.

P1100708 Cardedeu un altre cop  Al final tornem a traspassar un pont sobre la riera, a Cardedeu. El dia 11 de juny s’ha convocat la trobada per defensar el referèndum anunciat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont. En el manifest llegit es diuen coses com: Fa temps que demanem votar en un referèndum (que és la base de la democràcia: votar).Ho hem intentat 18 cops. La resposta sempre ha estat: no. Avui els catalans són víctimes d’un Estat que ha posat en marxa una persecució política impròpia d’una democràcia a l’Europa del segle XXI. Un ministre de l’interior que conspira per destruir la sanitat... persones que elaboren proves falses contra els nostres governants... persecució judicial contra el president de la Generalitat per posar urnes... el bloqueig de les inversions a les nostres infraestructures... Avui, segueix el Manifest, l’estat espanyol persegueix fins i tot el debat polític...

Penjo un extracte de la lectura del manifest esmentat, llegit per Pep Guardiola. Vídeo del Manifest pel Referèndum, llegit per Pepe Guardiola, publicat a youtube per Vinceroni0706:

 Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=18162335