(Ribera d’Ebre) Ruta el 25/06/2019; 3,5 km; +20 -20; 1,5 hores.   Passeig de descoberta, sense rumb, de l’art urbà dins la vila de Riba-roja d’Ebre.   Tipus de sortida: circular ; Dificultat: fàcil.

 amapa aperfil 

 FA ANYS: En la documentació medieval s’esmenta Riba-roja, l’any 1163, amb la denominació llatina de Riba Rupee.

DSC02356 Plnol de Riba roja 

   Tal com fa un any vaig anar a visitar el Poble de Penelles, aquest cop ho fem a Riba-roja, un altre poble que s’ha afegit a la bona idea de transformar els carrers en un museu a l’aire lliure. Estem en una població que va néixer en la conquesta cristiana, en temps de Ramon Berenguer IV. Parlem doncs de principis del segle XII.

DSC02353 Lliga   Hem aparcat prop del centre. Quan comencem a caminar hi ha aquesta magnífica àliga que s’està sobre un munt de llibres: Solitud (de Victor Català, pseudònim de Caterina Albert), Terra Baixa (Àngel Guimerà), La Febre d’Or (Narcís Oller), Tirant Lo Blanc (Joanot Martorell), Crònica del Pais Natal (Artur Bladé), La filla de la memòria (Andreu Carranza) i L’esperit de vidre (Pilar Romera). Ignoro de qui és aquesta obra.

He de dir que la ruta és de descoberta, el que vol dir que no seguim un rumb concret sinó que anem voltant per descobrir què hi podem trobat, en una façana, en un portal o en una raconada.

 DSC02357 Filla de la Riba 1  DSC02358 Riba de Ginebre 2

   Dues obres encarades en dos portals enfrontats en un carrer estret, potser el carrer de Sant Bartomeu, quan s’estreny. “Filles de la Riba” de Blanca Tschaikner, 2018. Bianca Tschaikner es una il·lustradora i ‘Printmaker’ austríaca amb esperit nòmada, que busca inspiració en tot el món.

DSC02359 Ametllers a la cantonada       Obra titulada “Ametllers”. Ocupa una cantonada. Realitzada per l’Escola d’Art de Riba-roja d’Ebre, el 2018.

DSC02363 La Figuera     “La Figuera”, obra de Escola d’Art, de l’any 2019. És una altra de les cantonades que ha dissenyat l’Escola d’Art.

 

DSC02364 Noms de cases    Les pedres del tronc tenen els noms de les cases del poble: Cal Potacari, Ca Antón, Ca Felicià, Ca Suriet, Ca Xineta, Ca l’Escolà, Ca l’Agda i tants altres.

DSC02365 Visions by the river Ebre       A un extrem del poble descobrim aquestes “Visions By The River Ebre” d’Anna Georghiou & Phil Bird M.A.”, de l’any 2016. L’autor diu: Som artistes i músics que treballem com ‘Troubadour’s Garden’ dins del gènere visionari de l’art. La nostra forma de treballar en aquest mural ha estat la combinació d’intuïció, d’improvisació, de pre-planificació i investigació en la cultura i entorns locals. La bellesa salvatge del paisatge de Catalunya, és molt inspiradora per a nosaltres. El nostre tema pel mural abasta folklore, mite, referències musicals i imatges extretes de l’entorn natural de la zona.

 DSC02369 Passem pel costat de lesglsia    Passem pel davant de l’església del poble. Està dedicada a Sant Bertomeu. Des de la Plaça de l‘Església es veu perfectament tota la seva façana d’estil barroc senzill.

DSC02370 The Riba Roja dream tree

 

  “The Riba-roja dream tree”, de MaryAnn Loo, del 2018. Diu la MaryAnn: La llavor d’un somni es planta primer, després es nodreix i es rega amb passió i amor, fins que es converteix en una estructura estable i robusta que es connecta amb els núvols. Aquesta és la casa dels somiadors, un pont entre els aspectes pràctics i la inspiració en la vida (molt semblant a la dita “Mantingues els peus a terra i el cap als núvols”).

DSC02372 El ganchillo de la araa hembra     “El ganchillo de la araña hembra”, de Sarah Misselbrock, d’aquest 2019. Aquest any repeteix obra, després del 2016 i del 2017. Diu la Sarah: L’Aranya Tigre femella fa la seva tela seguint el patró de ganxet. Ella és gran i espectacular en la naturalesa i ara mostra el seu treball en aquesta façana. El llenguatge de les dones, els símbols del ganxet i la signatura única per estabilitzar la seva tela, això és fet amb amor.

DSC02374 Equilibri Riba roja i Ebre     “Equilibri Riba-roja i L’Ebre”, obra de FIL de l’any 2018. L’autor diu: Vaig començar amb el món del graffiti al 1990 a la ciutat de Lleida , al 1998 vaig crear el meu propi estil de lletres tubulars amb 3d, per el que hem coneixen actualment dins del món del graffiti.

DSC02377 Faana Viva    

“Façana viva”, obra de d’Adrià Cid del 2018. Nascut a Barcelona, 1989, i llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, on va iniciar-se en l’àmbit audiovisual i va anar aprofundint cap a l’escultura multidisciplinar fins realitzar un Sèneca a la Universitat del País Basc on va començar a treballar amb la ceràmica. Des de 2012 està cursant estudis de Ceràmica Artística a l’Escola d’Art i Disseny Llotja (BCN).

DSC02381 Retorn    “Retorn, contenidors de vida” d’Adrià Cid, 2019. Una nova obra de l’Adrià. Les seves obres s’han pogut veure en diferents sales de les Terres de l’Ebre, a Estrasburg, a la Sala d’Art Jove, al Dhub i en altres espais de Barcelona. També explota la vessant musical actuant com a cantautor i luthier.

DSC02385 Take time     “Take time, walk slow, notice the treasures all around you”, de Carys Wilson, any 2019. L’autora ens explica: Vaig començar el meu mural caminant, mirant, recollint i dibuixant les plantes al llarg del camí, tant a Riba-roja com al llarg del riu. Trobant bellesa i interès tant en les plantes “cuidades”, les males herbes i la flora sostinguda per un mur de formigó. Estar en un entorn desconegut em fa mirar més de prop: tracto d’observar com si fos la primera vegada que veia alguna cosa, de desxifrar les formes, el color i la línia. Vaig fer servir el carbó de l’arbe de Ginebre per dibuixar els meus dibuixos i composicions inicials. La seva naturalesa oliosa ho fa brillant per utilitzar com a eina de dibuix. Vull encoratjar les persones a reduir la velocitat i observar la bellesa que els envolta.

DSC02387 Arbre de la vida    “L’arbre de la vida”, de l’Escola d’Art de Riba-roja d’Ebre, del 2017. L’obra esdevé un homenatge a la gent de Riba-roja i a les famílies que, amb el seu procés vital, han contribuït a que el poble esdevingui el que és avui en dia. L’homenatge es fa a través del “mal nom” de la família: un mot, una frase o un adjectiu que d’alguna anècdota d’un avantpassat esdevenia el nom que tots utilitzaven per referir-se’n: Ca Prencés, Ca Janot, Ca Xaval… són alguns dels exemples. Una obra realitzada per les alumnes de l’Aula d’Art i la seva professora l’Isabel Torres Ferrer.

DSC02391 Un ocell descoronat       Un ocell descoronat? Parem en una cantonada, crec que arribant a la plaça del Forn. No hi ha etiqueta del seu autor però no deixa de cridar l’atenció l’efecte republicà de la ‘descoronació’ de l’ocell.

DSC02394 Cicle temps i tradici    “Cicle, temps i tradició”, Oliver Hall, 2017. Diu la presentació que es fa a ‘riudart.cat’: La Música que acompanya el lapse-time és d’una sardana, ball típic català anomenat “La Santa Espina”, cançó prohibida pel règim de Franco. La cançó sona diàriament pels carrers del poble per tal d’informar de les activitats o informacions rellevants del poble.

DSC02396 Comuni     “Comunió de la vida”, de Sarah Misselbrock, del 2017. Misselbrook, nascuda al Regne Unit el 1977, va obtenir una llicenciatura en Belles Arts a la Universitat de Nottingham Trent, que va donar inici a la seva pràctica multi-mitjana abordant temes relacionats amb el cos com a llenç i consumidor en resposta a les expectatives de la societat .

DSC02398 Water carriers    “Water carriers and the woman of de rainbow”, Anna Georghiou M.A. & Phil Bird M.A, 2017. Diu l’autora: ‘Water Carrier’ (el portador d’aigua) en part és un homenatge que reconeix a tots els que portaven l’aigua del riu Ebre al poble. L’aigua conté molts simbolismes que viuen i flueixen, la font vital de la vida. El mural és també una celebració de color, harmonia, bellesa i imaginació. Va ser meravellós parlar amb gent del poble que pogués recordar aquells temps i que van viure l’experiència de portar l’aigua al llarg d’aquest camí.

DSC02400 Un dels carrers    Carrers de la part vella de la vila. Riba-roja va patir les malvestats de la tràgica Guerra Civil, iniciada amb l’aixecament militar del 1936 en contra del govern i la legitimitat republicana existents.

DSC02401 Mirador     Vista del riu Ebre, el més cabalós de Catalunya, que neix tradicionalment a Fontibre, a 880 metres d’altitud, a Cantàbria i desemboca a la mar mediterrània al Delta de l’Ebre, zona que va ser declarada Parc Natural per la Generalitat de Catalunya el 1983.

DSC02402 Mirador inaugurat  

   Mirador inaugurat el 16 de juliol de 2016 per President de la Generalitat Carles Puigdemont. El president de la Generalitat de Catalunya va resultar desposseït, amb tot el seu govern, de les seves funcions per part de l’Estat en aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola, fet que ha portat a diverses manifestacions per part dels catalans que havien donat el seu suport als partits que van portar al Govern al seu President i altres polítics, alguns dels quals estan actualment empresonats.

DSC02410 Roots    “Roots”, Luogo Comune, del 2019. Diu l’autor: La meva obra d’art per a la residència d’art de Riba-roja anomenada “arrels” voldria investigar, a través d’un enfocament gràfic similar a l’antic atles, la relació entre l’aspecte del món rural de la zona i la seva forta connexió amb la història de Catalunya, especialment després de recents esdeveniments polítics. Esdeveniments dels últims dos anys. Luogo Comune, és un artista multidisciplinari italià amb seu a Bolonya. Com a artista urbà, ha pintat murals a diferents ciutats italianes i països com Polònia, Àustria, Anglaterra, Espanya i el Marroc

       Podeu trobar més informació sobre l’art del poble a: https://www.riudart.cat/

   Penelles: si vols veure la crònica del Poble de Penelles, fes clic a: http://eoliumtrek.cat/index.php/catalunya/noguera/699-penelles-grafitti-art-urba-gargar-festival

 

   Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://www.wikiloc.com/walking-trails/riba-roja-debre-grafitti-art-urba-urban-art-38050943