(Osona) Ruta el 7/12/2019; 14 km; +340 -340; 4,5 hores.   Excursió organitzada amb el següent itinerari: Sant Bartomeu del Grau, Sant Jaume de Fonollet, Sant Genís de Sadevesa.   Participants: Josep C, Anna F, Toni C, Maria G, Vero i Miquel.   Tipus de sortida: circular; Dificultat: fàcil.

 cmapa1172 cperfil1172 

 FA ANYS: L’església original de Sant Bartomeu consta de l’any 961.

DSC04275 St Bartomeu del Grau    Comencem l’excursió a Sant Bartomeu del Grau i passem pel davant de l’església parroquial dedicada, com a cal, a Sant Bartomeu. L’església consta del 1780. Anteriorment hi havia la primitiva que està enderrocada i es troba a llevant del poble, a prop del cementiri. Aquella original està datada el 961 i formava part del terme de Gurb. Part dels blocs de pedra de l’església antiga van ser utilitzats per la construcció de la nova el 1780.

DSC04276 Faana

   A la seva façana principal hi destaca la fornícula amb la imatge del sant, tot en construcció d’estil barroc. Cal saber que Bartomeu va ser un dels dotze apòstols de Jesús de Natzaret. El seu nom original era ‘Natan-el-bar-Tolmay’ (literalment ‘nascut fill de Tolmay’). D’aquí deriva el nom ‘Bar-Tolmay’ i després ‘Bartolomeu’. És patró dels blanquers i adobers ja que va ser martiritzat: for escorxat viu i, finalment, decapitat.

DSC04277 Pirineu    Hem arribat aquí amb molta boira baixa, però el poble està a més de 800 metres d’altitud, molt per damunt de la vall de Vic (a 480 metres) i per tant aquí brilla el sol. Al nord també brilla la neu, caiguda aquest últim mes, al Pirineu. Mirem al Puigmal i els altres cims que l’envolten. Allà hi ha d’haver el santuari de Núria i el naixement del Fresser.

DSC04281 Boira a les valls fins a ontserrat    En canvi, si mirem a sud-oest el protagonisme és pel mar de boira amb els petits turons i les agulles de Montserrat al fons (a l’esquerra de la foto).

DSC04284 Endavant 

   El grup seguim endavant gaudint dels colors de la tardor, just quan ens apropem al començament de l’hivern. Paraules com escalfament global o canvi climàtic fa temps que estan a l’ordre del dia. Ara s’hi suma la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, la COP25, que s’està celebrant a Madrid. Però no deixa de ser una ironia que a Madrid es celebri aquesta Conferència internacional quan el 2015 Espanya es va inventar el vergonyós i immoral ‘peatge al Sol’ que va eliminar els incentius a produir electricitat solar. Estem en un país on part dels polítics gaudeixen d’un alt nivell d’hipocresia.

DSC04285 La Codina    Hem anat seguint el GR, però ara l’hem deixat per continuar la pista que passa pel costat del mas de La Codina. En el tram que ara seguim de pista hi ha, sovint, fils elèctrics i portes que tanquen els camps per on hi pasturen cavalls. Cal ser molt respectuós i després de passar cada un, tornar-lo a deixar tancat.

DSC04287 Un tram verd   Cal anar en compte i seguir el track perquè en un curt tram el sender està cobert d’herba i desapareix, però amb el gps la direcció és clara.

DSC04288 Cavalls a les valls    Els prats són d’un color verd viu. Hi ha molts cavalls. Aquesta finca deu ser realment gran, ja que anem trobant els fils elèctrics que tanquen camps per tot arreu.

DSC04291 Baixant la boira s ms densa  Hem fet uns 4 quilòmetres, el camí baixa i ens endinsem a la boira. L’entorn presenta un aspecte màgic, misteriós.

DSC04292 St Jaume de Fonollet  I arribem a Sant Jaume de Fonollet, que ens rep des de llevant i per tant tenim de cara el seu petit i bonic absis amb arcuacions llombardes. El mas que hi ha al costat és el de Fenollet o Fonollet i dóna nom a l’ermita.

DSC04295 Faana del portal    A la façana de ponent hi ha l’accés. Pel damunt hi ha el campanar de cadireta cobert.

DSC04296 Interior 

   Per la finestreta aconsegueixo fer aquesta fotografia. Ens ha cridat l’atenció el fet d’estar dedicada a Sant Jaume (ja que no és habitual en el romànic), però l’explicació potser sigui la següent: se sap que el 1236 la propietat del mas era de Pere de Fenollet i també que l’any 1298 es va canviar el nom pel de Pelegrí de Fenollet. Probablement devia haver fet el pelegrinatge a Sant Jaume de Galícia, de tornada es va canviar el nom i també devia fer substituir el titular de la capella que tenia al costat del mas pel del Sant que havia anar a veure a la llunyana Galícia.

DSC04298 Tram torrent St Jaume   Des de l’ermita es baixa fins al torrent de Sant Genís, a 640 metres, per després tornar a pujar.

DSC04299 Entre els masos de Quinaus i Torrats    No els veiem però hi ha amagats els masos de Quinaus i de Torrats.

DSC04301 Sant Gens de Sadevesa 

   Arribem, també vestits de boires blanquinoses, a Sant Genís de Sadevesa. Encaixada entre un cobert de pagès i el que devia ser l’eremitori, rectoria o potser un mas. Aquesta església la trobem esmentada l'any 977 i també el 1056. El seu exterior és molt semblant al de Sant Jaume de Fenollet. A la casa hi viuen. Parlem amb la mestressa, jove, que ens diu que no té la clau de l’ermita, però ens explica que per dins està en molt mal estat. Cal saber que hi ha dos ‘Sant Genís’, un que era notari i l’altre que era un actor. Aquest segon i durant una actuació a Roma davant de l'emperador Dioclecià, va voler fer burla del cristianisme sobre el baptisme; en aquell moment l'actor va veure que uns àngels li mostraven un llibre amb els seus pecats escrits. Genís es va convertir de sobte a la fe cristiana i confessà el seu cristianisme a l'emperador. Aquest, furiós, el va fer torturar perquè abandonés la seva actitud. En negar-s'hi, Genís va ser decapitat.

DSC04302 St Gens marxant    Quan hem seguit cap a sud-est, encara tenim aquesta fotografia de l’ermita de Sant Genís.

DSC04306 Ms cavalls 

   Uns prats amb cavall al nostre costat és, probablement, del mas de La Sala, que s’ha quedat molt enllà darrera. Sembla que deuen ser els propietaris de totes aquests terres. Bona part d’aquest masos devien formar part de la revolta pagesa contra els impostos que havia imposat Felipe V ja des de l’any 1713. Mentre a Barcelona es produïen combats i escaramusses pel setge borbònic, el rei castellà s’havia fet amb la majoria del territori restant de Catalunya. Tal com escriu Josep M. Torras, a “Felip V contra Catalunya”, les autoritats borbòniques destinaven grans contingents de tropes, perfectament armades, al cobrament coactiu dels nous impostos dictats pel rei autòcrata i a la persecució, arreu de Catalunya, d’escamots de pagesos mal armats i desorganitzats que concebien la seva lluita com una acció desesperada per la supervivència.

DSC04308 Un dels grans masos 

   Ens costa sortir de la pista per la que anàvem, ja que està tot tancat amb un reixat de filferro molt alt. Seguim doncs la pista fins que més enllà hem trobat un pas de cadena que permet el pas a la carretera. La seguim en direcció al poble que el tenim evident al davant des de fa estona.

Per cert, els impostos que va dictar el Felipe eren il·legals ja que Catalunya encara comptava amb les seves Constitucions i el rei, que les havia jurat, no podia imposar impostos sense passar per les Corts (catalanes) i la Generalitat. Actualment si algú t’atura i t’obliga a pagar-li diners se’n diu ‘atracament’. En aquella època ho feien els bandolers.

DSC04310 A St Bartomeu retorn al passat 

   A Sant Bartomeu del Grau trobo dos elements del passat que han quedat en total desús: la cabina de telèfon i la bústia per deixar-hi les cartes. Ja ningú truca des d’una cabina (potser ja no deuen funcionar) i ja ningú remet cartes a altres persones.

Com a comentari final diguem que aquell any 961 el sobirà de Catalunya era Borrell II. Tot i que el territori català ja feia anys que actuava independent, amb la desaparició de la dinastia carolíngia aquest va ser el primer comte jurídicament independent ja que la posterior dinastia del capets no va exercir ni demanar cap sobirania sobre els comtats catalans. Per cert, el 961 només feia 30 anys que s’havia format el Comtat de Castella.

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/sant-bartomeu-del-grau-sant-jaume-de-fonollet-sant-genis-de-sadevesa-44240200