(Osona) Ruta nº 1153, el 25/09/2019; 12 km; +320 -320; 4,5 hores.   Excursió organitzada pel Grup del Dimecres amb el següent itinerari: L’Esquirol, Collet de la Creu, Sant Miquel de Sorerols, Santa Cília, Costa del Noguer, mas El Noguer.   Participants: Josep C, Carles H, Carles M, Dolors del C, Anna P, Joan E, Vinyet, Anna G, Joan B, Rosa Maria, Joana, Toni i Miquel.   Tipus de sortida: circular parcial. Dificultat: fàcil.

 cmapa cperfil 

FA ANYS: Cap a finals del segle XVIII es va fer la darrera ampliació del mas Sobiranes, a l’indret de Tavertet.

DSC03465 Inici a km 5    Passat el poble de l’Esquirol, seguim la carretera de Tavertet i passat el km 4,7 (aprox.) trobem més endavant una pista a la dreta, estreta, on podem aparcar just els tres cotxes que anem (no hi ha gaire lloc).

DSC03472 Mas de Sobiranes    La pista planeja en direcció sud pel camí de Sobiranes fins que en un revolt més acusat arribem al mas del mateix nom. El mas ja consta citat en un document de l’any 1138 on es parla del ‘Mas de Cassessubiranas’ com a pertanyent a la parròquia de Sant Miquel de Sorerols. El terme ‘sobirà’ fa referència probablement a que aquest mas era el de més amunt, o el més alt, respecte dels altres que hi havia ‘més baixos’. Els propietaris actuals encara mantenen el cognom de Sobiranes. Consta una ampliació de finals del segle XVIII.

DSC03473 Collet de la Creu    Seguim sempre cap a sud i arribem al Collet de la Creu. Hem fet uns 2,5 quilòmetres. No hi ha cap creu, però segur que n’hi devia haver en el passat. Seguim per la pista de la dreta, el camí que ve per l’esquerra serà pel que tornarem.

DSC03477 Ens apropem a St Miquel    Ens apropem a l’ermita de Sant Miquel de Sorerols, dalt d’un turonet i envoltada d’alzines. Està documentada des del segle X en l’acte de consagració de l’església de Sant Romà de Sau.

DSC03478 Terrenys de margues 

   L’últim tram del camí de cara a l’ermita, es fa sobre la roca de margues que aflora.

Aquesta zona està situada a la serra del Collsacabra que forma part de la serralada Transversal, la qual es va anar omplint de sediments durant el Terciari, al mateix temps que l’orogènesi alpina anava aixecant els Pirineus al nord i la serralada Prelitoral al sud i sudest. Les roques aflorants poden ser, a la part inferior de la sèrie, d’origen continental (argiles i gresos vermells), o bé d’origen marí, a la part superior (margues grises, calcàries i gresos grisos), que sembla que són les que ara trepitgem.

DSC03483 Ja hi som    Ja som dalt. Sembla que l’església va mostrar molta vitalitat durant els segles XI i XII, però amb la pesta negra la població, que era de 25 famílies, es va reduir a dues. Consta, però, que el 1553 ja s’hi comptaven set famílies.

DSC03484 Portal 

   La portalada és senzilla però molt maca. L’amic Camp té una fotografia al davant d’aquesta porta de l’any 1994: la porta és la mateixa però ell era més jove, com tots. La restauració de l’ermita es va començar l’any 1956 i ha quedat un dels millors exemples del romànic. L’origen prové de la construcció del castell de Sorerols, situat en un turonet que hem deixat a la dreta. D’aquell castell en queden molt poques restes. El nom prové del llinatge dels senyors del castell. El castell també consta documentat en època semblant: entre el 1025 i el 1050.

DSC03486 Borroughs 

   Una de les pedres presenta un curiós dibuix natural. Els geòlegs en diuen ‘burrows’. A les roques sorrenques o gresos són freqüents els burrows, galeries d'excavador, estructures tubulars o caus. Aquestes estructures sedimentàries, que sovint recorden un cuc de terra petrificat o el brancatge d'un arbre, s'originen al cap de poc d'haver-se dipositat el sediment, a causa de l'activitat excavadora de diferents animals (tal com s’explica a ‘ichn2.iec.cat’).

DSC03489 Faana de ponent    Descansem i fem un mos, mentre observem la façana oest on s’endevina l’original construcció del sostre a dues aigües que originalment tenien el temples antics: una coberta de troncs. Posteriorment es van substituir per la volta de canó.

DSC03490 Lluny el Puigsacalm    Mirant a nord es veu una forta nuvolada, negra, que cobreix el massís del Puigsacalm.

DSC03496 Torrent de Baumadestral    Tenim una bona vista de l’espectacular Torrent del Crous que més amunt pren el nom de Torrent del Molí Vell.

IMG 2132 

  Com sempre, l’amic Batet fa la foto del grup. Estem en dies de noves eleccions, noves detencions, nous tensions de la dreta. He vist un video d’un jove que explica el que sent, tot fent poesia. El trobareu inserit al final. Nosaltres, ja tots jubilats, ens va bé escoltar el jovent: molta gent els haurien d’escoltar.

DSC03497    La vista del pantà de Sau és esplèndida. S’endevina la punta superior del campanar, que des del 2012 té tendència a perdre la verticalitat. En algun moment s’hi ha fet alguna obra de consolidació, però en èpoques de sequera tendeix a desestabilitzar-se. El fet és que amb el pantà ple el pes de l’estructura el manté estable, però en èpoques de sequera, amb l’aigua que s’escorre entre les pedres i la erosió que rep, es va desequilibrant. Sant Romà de Sau consta documentat des del 917, però el poble va desaparèixer sota les aigües quan es va construir el pantà l’any 1965.

DSC03501 Les Vessanes 

   Baixem i passem per un màgic bosc, amb grans blocs de roques cobertes de molsa.

Per cert, també és del segle XVIII (com parlàvem del mas Sobiranes) l’últim cop que es van reunir les Corts de Catalunya. Es van reunir el 5 de desembre de 1705 i van durar fins el 31 de març de 1706. Les presidí l’arxiduc Carles, que seria anomenat rei Carles III i es van celebrar al Palau de la Generalitat. Estava en plena acció la Guerra de Successió i les tropes filipistes del virrei Velasco van haver de claudicar. El rei Carles havia jurat les Constitucions catalanes i per això es van convocar les Corts. Les Corts eren un instrument que provenia de segles abans. Junt amb les Constitucions eren la base de la independència del Principat de Catalunya.

DSC03505 Sxanta Clia 

   Així arribem a Santa Cília, un lloc amb una petita edificació en bon estat i més avall les restes molt enrunades del que devia ser l’església i l’habitacle de l’ermità. Sembla que es pot endevinar l’arc de l’absis mutilat. Les restes es confonen perquè havia tingut una casa adossada per la banda de ponent. Consta documentada des del 1061, però havia estat depenent de Sant Miquel. En nom prové de Santa Cecília, la dama romana que és la patrona del músics perquè diuen que mentre s’estava morint màrtir, anava cantant a Déu. A Roma, hi ha l’església de Santa Cecília in Trastevere construïda en el seu honor i on hi està enterrada.

DSCF8565 Caminant 

   De Santa Cília cal baixar fins a una pista que s’endevina uns 50 metres més avall. La pista ja s’haurà de seguir cap a l’esquerra. Després seguim el llom superior planer del Cingle de Santa Cília, sempre en direcció nord. A la dreta ens queden les vistes obertes i aèries del turó del Castell i el Puig de la Força. La riera de Balà al davant i els cingles de Tavertet que han d’estar a la dreta.

DSC03516 Mas el Noguer    Arribem al Mas del Noguer. Des de Santa Cília ha estat un quilòmetre i escaig. Aquest mas està dins del terme de Tavertet. És una gran masia documentada el 1138, amb edificis annexos. He trobat anuncis pels quals es lloga la casa de 800 m2 i 6 habitacions per 590 euros al mes.

DSC03517 Poemes  Al davant, al costat del camí que ara hem de seguir, hi ha aquest monument als Països Catalans i a la Llengua. Cada una de les cares del pedró conté un poema dedicat a cada un dels països de parla catalana. Cada poema està dedicat a un país: Catalunya, València, Mallorca i la Catalunya Nord.

DSC03518 Amunt cap el coll 

   Des del mas el Noguer cal pujar amunt uns 140 metres de desnivell fins arribar un altre cop al Collet de la Creu i d’allà fins a l’aparcament. Per cert una última curiositat: parlant de les Corts del 1706, diguem que un dels acords, entre molts d’altres, i per decisió del rei va ser ‘excloure a perpetuïtat’ la Casa de Borbó dels drets successoris. Però com que Felipe V va derogar tot el sistema de la legislació de Catalunya, doncs també aquell acord va quedar en no res. I als cotxes s’acaba una excursió força interessant i amb magnífiques vistes.

 Video publicat el desembre del 2013 per TheVicVlogs: amb el títol ‘Harto’: 

https://www.youtube.com/watch?v=ZK4pFr-wzDQ

Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/lesquirol-sant-miquel-de-sorerols-santa-cilia-41687756