Matagalls des de coll Formic Aplec 2011

(Osona)   Com cada any, el segon diumenge de juliol es celebra l’Aplec dels Amics del Matagalls. Jo feia anys que no hi anava i aquest he decidit fer-ho. Des de cColl Formic suposa uns 8 km i uns desvivells de 530 metres, tant de pujada com de baixada.

 Imagen1  Imagen2

TAL DIA COM AVUI: Privilegi de St Feliu de Guixols: rei atorgà, 22 de juliol de 1365, el Privilegi de Sant Feliu de Guíxols en virtut del qual s'atorgava als habitants del Regne de Mallorca la condició de catalans, el gaudi dels oficis i dels beneficis del Principat de Catalunya, el dret a participar a les Corts catalanes, i a tenir com a pròpies les Constitucions catalanes, els Privilegis, i els Usatges de Barcelona.

p1080709-seguint-el-sot-de-les-saleres1 

 

 

 

 

 

 

 

He deixat el cotxe a l’aparcament que hi ha una mica més enllà de Coll Formic, just on hi ha el rètol amb el mapa del Parc i els senyals del GR. He pujat fins al Pla de la Barraca i allà m’he desviat pel Sot de Saleres, ja que és més suau i agradable en passar per trams de vegetació i de bosc. Per aquí s’arriba a la bonica font de la Rosa i ja en quinze minuts es fa cim, al costat de la creu.

p1080710-font-de-la-rosa1

 

 

 

 

 

 

 

Sabem que l'Aplec de Matagalls té un inici llunyà, que se'n va als 60 any.Però la raó de ser de l'Aplec, segons testimoni del fundador, P. Faustí Illa, es recolza en el fet de la canonització de Sant Antoni Mª Claret, l'any 1950. I la relació del P. Claret amb Matagalls l'hem coneguda pel testimoni del poeta Mn. Jacint Verdaguer.

El Matagalls, al parc natural del Montseny, és un dels pics més emblemàtics de Catalunya i cada segon diumenge de juliol, s'apleguen al voltant de la creu que corona la muntanya, molts cops més de 800 caminadors. .

p1080719-creu-del-matagalls

 

 

 

 

 

 

 

La creu de dalt del cim del Matagalls és d’una data anterior al 1614, moment que el recorda la documentació. Les primeres creus eren de fusta i per això els llamps i les tempestes les aterraven sovint, cosa que remeiaven com més aviat millor, els veïns de Viladrau plantant-n´hi una de nova. Aixó ho recorda l'article del diccionari Madoz referent a Viladrau fet cap allà el 1845.

 

p1080727-mirant-cap-a-la-plana-de-vic Una altra vegada que es va reposar la creu fou per l'agost de 1894 i la va beneir personalment el bisbe Josep Morgades. Amb motiu d'això Mn. Jacint Verdaguer va escriure la poesia La Creu de Catalunya i anys més tard, al final ja de la seva vida, va dirigir una revisteta literària que tenia per títul <<La Creu del Montseny>>. així aquesta creu, que Verdaguer va conèixer personalment, esdevenia també un lloc verdeguerià.

 

p10807221

 

 

 

 

 

 

 

 

Com a últimes efemèrides relacionades amb la creu podem recordar que al 1911 el Sr. Alfons d'Oriola-Cortada, comte de la vall de Merlés i propietari d'una bona part del Matagalls, va reposar la creu, construint a la seva base un sòcol de pedra que li feia d'altar, on es varen gravar estrofes del cant de Verdaguer.

Si vols accedir a la ruta per a gps, clica:

http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1842224