(Click on the flag above to have the translation in your Language)   (La Selva) Ruta 1283 el 17/11/2020; 12 km; +65 -65; 3 hores.   Excursió organitzada amb el següent itinerari: Sils, sèquia de Sils, estany de Sils, Maçanet de la Selva, Sant Llorenç, Torre de Marata.  Participants: Josep C i Miquel.   Tipus de sortida: circular; Dificultat: fàcil. IBP: 33.

 cmapa1283 cprfil1283

FA ANYS: L’any 1851 es va acabar la Sèquia i això va permetre dessecar bona part de l’Estany de Sils.

DSC09336 Estacio Sils   Estem a Sils i comencem passant pel damunt del punt per sobre de les vies de tren al costat de l’estació. El nucli primitiu estava format per unes quantes cases al voltant de l’església parroquial de Santa Maria, documentada per primera vegada el 1185, que conformava les propietats del monestir de Breda.

DSC09339 Sta Maria Sils

   Tot seguit passem pel costat de l’església de Santa Maria. Es tracta d’una església de finals del segle XVIII i de principis del XIX. Consta d'una nau neoclàssica amb restes d'unes anteriors del gòtic tardà i del romànic del segle XII. Una dita sobre el poble diu: A Sils, llepafils.

DSC09345 Aigua Sequia

   Dos-cents metres en direcció sud hi ha una cruïlla amb rètol i un pont; estem a la Sèquia de Sils. Els antics intents de dessecació no varen ser definitius fins a l'any 1851 quan es va construir la sèquia que anava a desembocar a la riera de Santa Coloma. Les terres obtingudes amb la dessecació de l'estany es varen repartir entre la gent que havia construït la sèquia.

DSC09346 Pont

   Prenem la pista cap a la dreta. Estem a la zona central de la comarca, al mig de la depressió de la Selva. Aquí hi ha un sector molt pla i una mica ensotat, que en temps de pluges queda inundat per l'aigua. Afecta una extensa àrea, situada entre els municipis de Sils, Caldes de Malavella, Vidreres i Maçanet de la Selva. En aquesta zona d'inundació hi ha l’Estany de Sils que, antigament, tenia unes dimensions d'uns cinc quilòmetres de llarg per un i mig d'amplada, més que l'estany de Banyoles. Es va dessecar, parcialment, el segle XIX.

DSC09348 Sils es qued enrere   Sils va quedant enrere. Per perspectiva històrica recordem que el 31 de gener de 1939, ara fa uns 80 anys, hi va haver un bombardeig a Sils per part de l’aviació franquista; els objectius del bombardeig ningú els sap del cert, l’única certesa és que les bombes van matar set persones. Dos dies més tard, el 2 de febrer de 1939, els nacionals entraven triomfants a Sils. Es van acabar les cues de gent derrotada marxant cap a l’exili seguint el traçat de la via del tren i van començar els saquejos de les llars per part dels soldats de Franco.

DSC09354 Mirador ocells 1

   Un quilòmetre després de l’inici trobem un pont a l’esquerra, el passem i comencem a fer la volta l’estany. Uns metres més endavant hi ha el mirador 1. L’estany era un focus d’insectes, però la dessecació d'un estany tan extens no podia resoldre's de manera fàcil i sense grans esforços. D'intents n'hi hagué molts. Un dels importants va ser el 1767 (tot i que no definitiu) quan es van fer obres que van permetre que les aigües s'escolessin espontàniament cap a la riera de Santa Coloma. Aleshores s'aconseguí buidar gairebé la totalitat de l'estany i convertir aquestes terres planes i molt fèrtils en pastures, arbredes i conreus. Actualment es manté la part central de l’estany. Malgrat la reduïda extensió actual dels aiguamolls residuals, l'estany de Sils és una de les zones humides més importants de l'interior de Catalunya.

DSC09355 Part Llacuna   Des del mirador tenim, com correspon, una bona visió d’una part de l’estany. Diguem que l'espai del PEIN disposa d'un Pla Especial de protecció aprovat el desembre del 1998, que abasta els espais "Estanys de Sils", "Riera de Santa Coloma" i "Turons de Maçanet".

DSC09356 Dos martinets

   Una vista de dos exemplars de martinet blanc (“Egretta garzetta”). És una espècie força gregària i sedentària. Les plomes del martinet blanc van ser molt sol·licitades per decorar barrets des del segle XVII; però va ser durant el segle XIX quan va registrar-se una major demanda, fins al punt que es van establir granges de cria. D’aquesta manera els exemplars podien ser plomats sense necessitat de sacrificar-los.

DSC09366 Llacuna i reflexos   Seguim endavant gaudint d’aquest entorn lacustre magnífic, avui que tenim una llum perfecte i es mostren bonics reflexos.

DSC09367 Mirador 2

   Arribem al mirador 2. N’hi ha tres de miradors tots amb el mateix format: una caseta fosca amb un banc per seure i l’escletxa que fa d’observatori.

A les eleccions del 2015, a l’ajuntament de Sils anava com a cap de llista Raül Romeva. Va ser destituït per l’aplicació de l’article 155 del govern espanyol i després condemnat per sedició i tancat a la presó. Ara fa pocs dies, en la primera entrevista que concedeix per vídeo conferència, des de la presó de Lledoners, l'exconseller d'Exteriors ha defensat l'amnistia. El 2018, la parella de Raül Romeva, Diana Riba, va expressar un pensament a través de les xarxes socials: "Fa més dies que el Raül està tancat a la presó amb el govern del PSOE que amb el del PP", i va afegir: "Quan tingui estómac faré el comptador". Riba va tornar a demanar la llibertat dels presos polítics i dels exiliats, una vegada més.

DSC09373 Des del mirador2   Tota una filera de martinets blancs s’estan lluny, però podem gaudir d’aquest magnífic moment veient aquestes aus tranquil·les. Per cert hi ha una dita popular que fa “ L’estany de Sils, febres i rèptils”.

DSC09377 Coll verd i 2 femelles  També hi ha exemplars de collverd. En aquest cas, un mascle i dues femelles que presenten colors ben diferents en el plomatge.

Per cert, aquest setembre passat El Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries vinculat a l’Organització de les Nacions Unides (ONU) ha replicat a Espanya que la resolució que va adoptar el 2019 on demanava la llibertat dels presos independentistes és vàlida, després de rebre una petició del govern espanyol per revisar la decisió (‘elpuntavui.cat’).

DSC09371 Ben posats   Finalment arribem a una pista que seguirem cap a la dreta, en direcció ponent. Actualment, l'àrea de l'antic estany de Sils és ocupada en part per plantacions de pollancres i plàtans. La resta són conreus, dedicats sobretot a farratges.

DSC09384  Les Agudes   Lluny es veu la silueta del Montseny, amb les Agudes.

DSC09386 Una fruita a Maanet

   Hem caminat més de 4 quilòmetres i arribem al turó que s’enfila suau i forma el poble de Maçanet de la Selva. Una curta aturada ens serveix per menjar una fruita.

DSC09387 Carrers Maanet

   Travessem el poble i passem pel carrer dels Dolors, amb exemples de cases benestants. Consta un document que fa referència a Maçanet de la Selva que, l'any 1001, els comtes de Barcelona-Girona, Ramon Borrell i Ermessenda de Carcassona, van concedir al vescomte de Girona Seniofred, l'alou de Lloret. Maçanet era, fins aquell moment, un territori unificat que comprenia també els termes que avui dia són Vidreres i Lloret de Mar.

DSC09388 Esglsia St Lloren   A la plaça de l’Església destaca la gran església de Sant Llorenç. Va ser construïda entre els anys 1040 i 1070. La construcció va ser possible amb l'esforç de la gent de la zona i la contribució econòmica del bisbe. Per sobre la nau hi ha unes golfes, construïdes per evitar degoters i que es van utilitzar per la defensa quan l'església es convertí en fortalesa; per això es veuen les espitlleres.

DSC09391 A la Lleva del Biber

   A la plaça hi ha també aquest senzill monument i record a la Lleva del Biberó. Lleva del Biberó és el nom que van rebre les lleves republicanes mobilitzades per ordre del president de la Segona República Espanyola, Manuel Azaña, a finals d'abril del 1938. El context era la guerra civil que va esclatar per l’aixecament militar de Francisco Franco contra el Govern de la República. En total van ser cridats a files uns 30.000 nois nascuts el 1920; el 25 de juliol de 1938 ja va participar en l'ofensiva republicana a la batalla de l'Ebre, quan alguns d'ells només tenien disset anys.

DSC09395 Un comunidor

   Molt a prop del campanar hem descobert l’existència d’un comunidor. Si algú no sap la funció d’un comunidor poden visitar dues de les cròniques on ho explico i que insereixo al final. Per concloure el comentari sobre la Guerra Civil, afegim que acabada la guerra, els joves de la Lleva del Biberó que havien sobreviscut, corregueren sorts ben diferents: alguns als camps de concentració francesos; altres a les presons franquistes i als camps de concentració de Vitòria, Miranda de Ebro i tants d'altres; i finalment altres van anar a batallons de treballadors forçats repartits per tota Espanya. De totes aquestes coses són de les que els polítics de dretes no volen que se’n parli.

DSC09399 Primer plano    La pista que surt de Maçanet es dirigeix a ponent pel camí de les Monges. Aviat passarem pel costat de la Torre de Marata. Es tracta d’un gran casal d’estil gòtic tardà, documentat des del 1287 quan era propietat d'Alamanda de Cartellà, casada amb Ramon de Marata.

DSC09404 Sequia al final  Finalment ja tornem a seguir la Sèquia de Sils per anar tornant. El mes de maig de 1977, La Vanguardia publicava un article signat per Conde de Alba de Liste que començava dient: “Dèiem fa un mes en aquestes columnes que la devolució dels drets històrics de Catalunya havia de sorgir gràcies a un pacte entre el Rei i el seu poble, sense Governs i Parlaments, ja que, creiem que qualsevol discussió en aquests camps, derivaria en incomprensions i enfrontaments, regatejos, en suma, que deixen mal gust de les dues parts”. Al final acabava: “Si un rei, legítim descendent de Jaume I, va alterar després d'una guerra dinàstica el pacte ancestral entre sobirà i poble (referint-se a Felipe V), que correspongui al seu setè nét el rei Joan Carles I l'acte de justícia de restaurar aquell pacte. La legitimitat i la permanència de la devolució imposen aquest camí com vàlid i definitiu”.

Crònica Comunidor Sant Sebastià de Montmajor: http://www.eoliumtrek.cat/index.php/catalunya/valles-oriental/657-sant-sebastia-de-montmajor-castell-de-guanta-font-nueretes-torre-roja-caldes-de-montbui-mare-de-deu-del-remei

Crònica Comunidor Aiguafreda de Dalt: http://www.eoliumtrek.cat/index.php/catalunya/valles-oriental/278-aiguafreda-dolmen-de-l-arca-turo-del-montgros-aiguafreda-de-dalt

Si vols la ruta per a gps, pots anar a:https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/sils-sequia-de-sils-estany-de-sils-macanet-de-la-selva-sant-llorenc-torre-de-marata-60915223