(Baix Empordà) Ruta el 11/01/2020; 15 km; +230 -230; 5,5 hores.   Excursió organitzada per Wikilocquerus amb el següent itinerari: Ullastret, Mare de Déu dels Socors, Canapost, Necròpolis, Sant Andreu de Canapost, Clots de Sant Julià, Peratallada, San Esteve de Peratallada, Poble ibèric Ullastret.  Participants: unes 80 persones.   Tipus de sortida: circular; Dificultat: fàcil.

 amapa2 aperfil1179 

 FA ANYS: El 1889 es va acabar de dessecar l’estany d’Ullastret.

DSC04616 Punt de Trobada   Aquest any sí. He pogut assistir a la caminada de Wikilocquerus que m’ha convidat l’amic capità haddock. Són prop de les 7 i el dia es va llevant a l’aparcament del Poble Ibèric d’Ullastret, on hi he arribat amb la camper. Els participants s’hi van agrupant.

DSC04620 El Pirineu ms enll    És l’hora dels colors amables i pacífics i és l’hora de les vistes d’un Pirineu llunyà (encara que no tant) i nevat. Cal d’entrada agrair la preparació de la ruta per altres membres molt actius al Wikiloc com són la Cuca de llum i en Montagut.

DSC04619 Cam dEmpuries 

   A les 8 comencem a caminar amb l’objectiu de resseguir, aproximadament, l’antic camí de Romanyà a Empúries. Badia i Homs destaca que aquest era un ramal secundari de la gran Via Augusta, amb el qual s'enllaçava a l'alçada de l'actual barri del Pont Major gironí (‘elpuntdiari.cat’). De fet el camí passava prop de la llavors pedrera dels Clots de Sant Julià i la ciutat ibèrica d'Ullastret. El grup proteccionista Gent del Ter impulsa des de finals del 2013 la reivindicació del vell camí d'Empúries i ja hi ha una web que proposa nou etapes per anar des de Girona fins a Empúries (‘femcamidempuries.blogspot.com’).

DSC04621 Ullastret a la dreta  Anem recte on el poble actual d’Ullastret ens mira passar. El poble d’Ullastret és situat sobre una petita elevació de 49 m d’altitud, al sud-oest del puig de Sant Andreu, on està emplaçada el poble ibèric d’Ullastret. El primer lloc documentat d’Ullastret (poble actual) és el veïnat de Velloses l’any 834 amb el mateix nom. El naixement de la ciutat va marcar la fi del poblat iber. Té una estructura clarament medieval: unes muralles molt ben conservades encerclen un petit nucli de carrers estrets i costeruts que desemboquen en una esplanada on es creu que hi havia el recinte sobirà d’un castell, actualment desaparegut. Nosaltres no hi entrem; seguim al sud.

DSC04622 Un grup molt nombrs    Ens aturem un moment. Unes prèvies explicacions sempre van bé. Un camí només ho és perquè altres l’han fet abans: qui, quan, perquè són les preguntes que permeten respostes que ens ajuden a entendre el territori.

DSC04624 Roderes del Cam 

   On ens hem aturat s’hi poden veure molt clarament les roderes produïdes pels carros de càrrega que feien aquest camí des d’anys molt reculats. Com a camí d'Empúries encara es coneix el camí ral que comunicava pobles a mitjans del segle passat.

DSC04629 A lesquerra  LEstany    A l’esquerra tenim els verds brillants de l’Estany d’Ullastret. Les excavacions i recerques han comprovat que comunicava amb el mar a través d'un seguit d'embassaments litorals i que hi havia dues illes al llac. Una era l'Illa d'en Reixac, prop del Puig de Sant Andreu, on hi havia el poblat ibèric; l'existència de l'estany assegurava l'aigua, la caça i la pesca als habitants dels poblats. L'altra illa, l'actual Puig d'en Serra, esdevingué la necròpolis o cementiri dels dos poblats dels ibers.

DSC04678 Dibuix del territori amb el llac 

   Un rètol (situat al Poble Ibèric d’Ullastret) presenta una idea gràfica dels turons i dels estanys que es formaven. Antigament, a la part oriental, alimentat per les aigües del Daró, hi havia hagut l'estany d'Ullastret que fou dessecat entre 1859-1889; tenia i té la funció de regulador natural del Daró laminant-ne el cabal en moments de forts aiguats. Al s. XX no ha passat un període de més de 12 anys sense que s'hagi emplenat, per exemple, els anys 1977 i 1994. Encara avui, en èpoques de fortes pluges, es torna a omplir d'aigua.

DSC04630 Algun tram a tocar els conreus    La ruta passa per algun tram al marge d’uns camps de conreu, sense pista; o potser la pista ha estat llaurada, ves a saber.

DSC04631 MdD dels Socors    Un hora després de començar (uns 4 km) arribem a l’ermita de la Mare de Déu dels Socors. Santuari fortificat del segle XVII, actualment es troba en estat ruïnós. Està situat al cim d'un turó, a ponent del poble de Canapost. És una església de nau única amb una torre de guaita adossada a la part posterior. Es conserva la capçalera, amb volta de canó. També es conserva l'adovellat de la porta principal, mentre que els brancals s'han perdut.

DSC04634 Canapost    Després, en un quilòmetre i escaig més passem per Canapost. El diccionari Alcover-Moll explica que en un document de l'any 1064 apareix la forma Canepost, i a un altre de l'any 901 surt la forma llatinitzada Caneposto, però no està clara l’etimologia.

DSC04641 Campanar de St Andreu    Hi trobem la bonica església romànica de Sant Andreu de Canapost , amb un magnífic campanar. Està formada per tres cossos fàcilment identificables. El cos principal, d’estil preromànic, configura el nucli de l’església i va ésser construït entorn del segle IX o X.

DSC04639 Necrpolis F639   Al costat del temple, sobre el basament de roca, hi ha diverses tombes antropomorfes d’origen medieval. Actualment, les restes arqueològiques que es poden veure corresponen a una necròpolis o cementiri d'època medieval. Com és de suposar, la necròpolis medieval, amb una datació aproximada compresa entre els segles X i XV, estava localitzada en els entorns de l'església i situada sota dels enterraments d'època moderna.

DSC04644 Arribem als Clots de St juli 

   Seguim camí avall per girar a llevant i en un quilòmetre més arribem als Clots de Sant Julià. Es tracta d’antigues pedreres que inclouen un magnífic complex de cavitats, algunes de fins a 10 metres de fondària, tallades a la roca. Es troben als turons a l'est de Mas Puig-Sec, al lloc que abans ocupava el menhir de Mas Gros i el lloc d'enterrament de Mas Puig-sec, al mig d'un exuberant bosc de pins i roures.

DSC04647 Clot 1    El descobriment de vestigis preromans i romans dóna fe d’un origen aparentment molt antic, encara que cap intervenció arqueològica profunda permeti determinar amb certesa la seva història. Alguns experts han especulat que les muralles de la vila preromana del Puig de Sant Andreu d’Ullastret, o fins i tot les d’Empúries, van ser construïdes amb pedra d’aquestes pedreres.

DSC04649 Clot 2 

   És molt probable que la seva explotació es remuntés a l’època preromana. Tot i això, cal destacar que la majoria de les esglésies i monuments medievals dels voltants estan construïts amb gres. Alguns fins i tot afirmen que aquestes pedreres allotjaven poblacions de cristians que es dedicaven a ensenyar la seva religió, amagada del poder romà o àrab.

DSC04650 Cova testimoni    Hi ha una curiosa roca foradada per on hi surt un arbre. Pensem que potser la van deixar com a testimoni. La cova ja existia, es va anar traient roca dels seus voltants i van deixar-hi la boca de la cova, on després hi ha crescut un pi.

DSC04651 Creu 

   A l’interior d’aquesta teòrica cova a la roca hi ha una creu esculpida sobre un arc en forma de promontori.

Per cert, uns 600 anys abans de la dessecació de l’estany, foren promulgades les primeres constitucions catalanes en les Corts de Barcelona del 1283. Les últimes van ser promulgades per les Corts de Barcelona del 1705 durant el regnat de Carles III d'Aragó l'Arxiduc. Les compilacions de les constitucions i altres drets de Catalunya van seguir la tradició romana del còdex. La primera compilació fou prescrita per Ferran d'Antequera, a suggeriment de les corts de Barcelona (1413). A les Corts de Barcelona (1493), amb Ferran el Catòlic, es fa una nova recopilació acabada el 14 de febrer de 1493.

DSC04656 Seguim el cam    Després seguim el camí, ara en direcció nord-est.

DSC04653 Llentiscle 

   Entre altres espècies hi ha un llentiscle de tronc força gruixut. Amb les branques del llentiscle es feia un carbó que s’utilitzava pels fogons i pel braser, conegut com carbonet.

Parlo amb un company del grup i m’explica que antigament és sagnava el llentiscle i la saba que desprenia, que era d’aspecte gomós, es feia servir per empastar pels queixals.

DSC04662 Peratallada    Ja portem uns 10 quilòmetres quan arribem a Peratallada. Declarat conjunt historicoartístic, conté moltes mostres d'arquitectura medieval. La vila conserva el seu antic aspecte feudal, amb carrers estrets i tortuosos, on destaca el castell fortificat amb la seva torre de l'Homenatge i el palau, les muralles i l'església de Sant Esteve. Destaca també el gran fossat que envolta la població, excavat a la roca viva, tot dels segles XII i XIII.

DSC04663 St Esteve 

Sortim pel nord del poble i passem pel davant de Sant Esteve i la seva espectacular espadanya. Aquesta església, situada fora del nucli urbà de Peratallada, va ser construïda en els segles XII i XII i les primeres notícies documentades d'aquest temple les trobem l'any 1202. Crida l’atenció que estigui fora del nucli emmurallat; pensava que no tingués l’origen en un monestir, però no ho he pogut confirmar.

DSC04667 Un zoom a la neu    No em puc estar de fer una altra fotografia del Pirineu nevat, ara amb el zoom sobre l’entorn del Puigmal.

DSC04669 Cues al pla    La nostra ruta s’endinsa al pla on hi havia l’Estany. És ben visible la filera de companys ja que avui som un grup considerable.

DSC04670 Tur de St Andreu  Seguim en direcció nord i tenim com a referència permanent el turó de Sant Andreu que, com una fita, ens mostra el que serà el punt final de l’excursió d’avui.

DSC04673 Poblat ibric    Arribem al davant de poblat ibèric d’Ullastret, on un guia oficial ens fa una explicació força interessant. A l'època preromana hi havia hagut dos vilatges ibèrics de la tribu dels indigets a la zona d'Ullastret, el "Puig de Sant Andreu" i l'"Illa d'en Reixac". Els vestigis d'aquests vilatges formen part dels itineraris culturals.

DSC04675 Rtol informatiu dels indigets  Uns rètols, al costat, ofereixen unes breus explicacions dels ilergets i del poblat.

DSC04677 Mapa    També hi ha un esquema del turó on hi havia el poble i les seves muralles. Els arqueòlegs estimen que només s’ha excavat el 20% del total del recinte.

DSC04679 Anem al final    Acabada la visita informativa, marxem cap a l’aparcament on hem deixat els cotxes. He de dir que m’ha agradat conèixer personalment a la Cuca de llum, que va triar un nom tan bonic, i haver pogut saludar també, a més del capità haddock, a en Montagut, en Santi gavarres, Ambotes, la Carme i altres. Ha estat un bon motiu per parlar amb les persones que ajuden a disposar d’una gran quantitat de rutes que els que gaudim de la muntanya ens agrada fer. Bon Any a tots!

 Si vols la ruta per a gps, pots anar a: https://es.wikiloc.com/rutas-senderismo/wiki7-poblat-iberic-ullastret-mare-de-deu-dels-socors-canapost-clots-de-sant-julia-peratallada-san-45514125