(Bages) Ruta el 14 d’abril 2013; 16,5 km; +334 -420; 4,5 hores. Excursió organitzada per Centre Exc de Sitges amb el següent itinerari: El Mas, Km 35 de la BP-4313, Serrat de la Pineda, St Pere de Serraïma, St Martí de Serraïma, St Martí de Serraïma, Cabrianes. Tipus de sortida: travessa lineal; Dificultat: fàcil.

 Mapa Perfil 

FA ANYS: El 14 d'abril de 1931 es va proclamar la Segona República espanyola. A Barcelona i de ple dins de l'eufòria republicana, Francesc Macià va proclamar la República Catalana com a Estat que quedava integrat dins de la Confederació de pobles ibèrics.

P1160380 Inici El Mas Aquesta és una etapa del GR.4 i comença al davant de El Mas (445m), al costat del km 35 de la carretera BP.4313 que va a Balsareny. Estem en un territori de conreu i de boscos, amb tot de masies aïllades, a les quals no necessàriament hi viuen els propietaris, encara que estan en bon ús.

P1160381 Esmorzar

Ens aturem a esmorzar a sota les ombres del Serrat de la Pineda. El Bages és una comarca que s’insereix dins de la Depressió Central catalana, amb baixes altituds situada entre la banda oriental de la conca de l’Ebre i les serralades del prepirineu. Els sistemes muntanyencs perimetrals, durant el Terciari, van aportar els sediments que van anar omplint els espais trencats de la Depressió i això va ajudar a la estructuració i morfologia geològica del territori.

P1160382 El cereal ver de la primavera  Sovint és fàcil observar les formacions geològiques de tipus estratificat, en fines làmines. Halites i silvites, sovint s’alternen. Val a dir que la silvita és el material que s’explota, per la seva aportació de potassi, en les mines de Súria, Balsareny i Sallent, tant en explotacions relativament superficials, com a gran profunditat, que por arribar als mil metres. La silvita acostuma a aportar un color rogenc, mentre que l’halita és de tipus blanquinós.

P1160383 

Veiem Serraïma i Sant Pere de Serraïma. L’etimologia del nom prové de “serra ima”, que vol dir “serra baixa”, del llatí “imus”, inferior. L’església romànica de sant Pere és l’antiga parròquia del territori i està documentada des del 1021, en virtut d’una donació al monestir de Sant Benet de bages. Encara que la façana està modificada, tota l’estructura conserva el seu basament i formació original. Al segla XIV comptava amb nou grans masos que s’escampaven pel conjunt del territori entre el riu Cornet i la riera Gavarresa que, junt amb els torrent, porten els seus cabdals cap el Llobregat.

P1160387 

 

Arribem a sant Martí de Serraïma. Sant Martí, com Sant Pere, formaven quadres autònomes que estaven sota la jurisdicció senyorial de l’abat de Sant Benet, pel que fa a les funcions de caire civil, mentre que la jurisdicció criminal depenia del senyor de Sallent. Ha estat molt modificat i compta amb un campanar de planta quadrada, adossat al mur exterior i que obliga a tocar les campanes des de fora del temple. Una mica més enllà hi ha el mas de Sanmartí.

 

P1160390  Aprofitem la visita per descansar a l’ombra dels xiprers del petit pati que es forma a l’accés.

 

P1160393 Fucimanya 

 

El camí segueix cap el sud, sempre per pistes. A l’esquerra, una mica lluny, veiem Fucimanya. És un indret que forma part del municipi de Sallent, on hi ha un petit santuari que havia estat de gran devoció. El lloc es conegut des del segle XII i documentat per una adquisició de Sant Pere de la Portella. L’edifici actual del santuari, és una construcció de finals del XVII. La masia que hi ha al costat és la de Roquesalbes.

Excursió de molta pista, massa, amb no massa desnivell que ens porta finalment a Cabrianes, un poblet format per cases agrupades a la carretera de Sallent a Artés i que ja es troba documentat com a conseqüència de constar com a propietat del monestir de Ripoll, ja l’any 1080.

 Si vols la ruta per a gps, pots anar a: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=4292838