(Alt Penedès) Ruta 1264 el 30/09/2020; 10,5 km; +325 -325; 4 hores.   Excursió organitzada pel Grup del Dimecres amb el següent itinerari: Santa Maria de Foix, Mas Florit, Els Pèlags del Foix, Santuari de Foix. Participants: Josep C, Josep S, Carles H, Joan B, Rosa Maria, Toni, Joana, Ana Piqué, Vinyet i Miquel. Tipus de sortida: circular; Dificultat: fàcil. IBP: 43.

 cmapa1264 cpeerfil1264 

FA ANYS: L’any 1892 va morir assassinat el rector del Santuari de Foix.

DSC08386 Sta Ma de Foix   Comencem aquesta excursió al costat de Santa Maria de Foix, al km 12,2 de la carretera BP-2121, després de Sant Martí Sarroca. Va ser construïda després que el mossèn Josep Pallerols fos assassinat al Santuari el 1892. Va ser construïda l’any 1893 al costat de la carretera que va a la Llacuna, prop del Mas Florit. És un edifici amb acabats de maçoneria, de planta rectangular, que inclou la rectoria.

DSC08387 Inici ruta Parlem una estona amb el senyor que té llogada la rectoria, mentre prepara un foc per fer-hi l’esmorzar. Després van arribant els companys i ens posem a punt per començar la caminada.

DSC08388 Mas Florit

   Caminem pel camí que porta al Mas Florit. Per cert, no s’ha de confondre l’església de Santa Maria de Foix amb l’ermita de Santa Maria de Foix, aquesta última és una petita capella d'una sola nau, situada al peu del tossal de Foix, enmig d'un bosc. Té coberta de volta de canó i capçalera quadrada. Està situada més a prop de Torrelles i data del 1707, any que figura a la llinda de la porta d'accés. Sembla que el coronel de la guàrdia de corpus, Ramon de Peguera, al servei de l'arxiduc Carles d'Àustria, la va fer bastir al lloc on segons la llegenda s'aparegué la Mare de Déu en una cova.

DSC08390 Pas del Foix   Passat el Mas Florit Nou, hem de creuar la llera del riu Foix. Ho fem amb facilitat per sobre d’unes pedres. El Foix neix a la Serra d'Ancosa, a la Serralada Prelitoral al terme municipal de la Llacuna, creua la depressió prelitoral i la Serralada Litoral per desembocar al Mediterrani a Cubelles (Garraf). El seu règim hídric és típicament mediterrani amb variacions estacionals molt acusades.

DSC08391 Veiem el Santuari    La ruta va en direcció a nord-oest. Veiem dalt del Tossal de Foix (642 metres) el Santuari de Foix, que és el nostre objectiu d’avui.

DSC08395 Plags

   Un cop hem caminat per pista planera uns 2,5 quilòmetres, trobem un sender estret a la dreta que baixa i ens permet gaudir dels pèlags que es formen en aquesta part del riu Foix. Dels fets del 1892 al santuari de Foix podem afegir que els assassins del mossèn Josep Pallarols ho van fer per robar. Van ser quatre persones de la comarca que van ser empresonats i condemnats al garrot vil. L’execució va ser el febrer de 1896.

DSC08399 Plags 2    Un pèlag és un toll d’aigua embassada formada en un espai natural pel procés d’erosió del curs d’un riu. El terme prové del llatí ‘pelagus’, i aquest del grec ‘pélagos’. El terme llatí ha donat altres paraules que fem servir com pelàgic o arxipèlag.

DSC08400 Plags 3    A l’hora de cercar l’origen de l’etimologia que ha originat el topònim Foix s'ofereixen als recercadors diverses i també contradictòries opinions. Joan Coromines vacil·la entre considerar-lo mot d'origen mossàrab o preromà. Per la seva banda Moreu-Rey es mostra partidari de creure que Foix és un topònim traslladat del nom del comtat de Foix, en un altre cas dels molts topònims viatgers provinents de les comarques centrals i meridionals de la Catalunya Nord. Per tant, no queda clar.

DSC08405 Un mos al camDes dels Pèlags, el camí comença pujar suaument per fer els 250 metres de desnivell fins al santuari.

DSC08408 Orientant-nos 

   En la cruïlla que ens fa girar directe al cim, uns rètol amb el mapa informa de les rutes per caminar. Parlant de rutes, parlem del menyspreu dels governs d’Espanya respecte de les infraestructures a Catalunya (‘assemblea.cat’). Mentre es gallardeja que el trajecte Barcelona-Madrid (622 Km), la gran velocitat el fa en 2 hores i mitja i amb uns combois d’última generació, un ciutadà de Puigcerdà que es troba a 148 km. de Barcelona necessita 4 hores per arribar a aqueta ciutat i amb uns combois que fins fa quatres dies ratllaven el tercermundisme, i, a més a més, amb un traçat de via única. I un resident de Valls per anar a Barcelona en tren (100 Km.) necessita prop de 2 hores, i en cotxe es fa en una. Mira per on; i n’hi ha que criden ‘visca Espanya’.

DSC08410 Santuari 1

   Arribem al Santuari de Foix. El santuari de la mare de Déu de Foix es troba encimbellat dalt d'un espadat rocós al costat de les restes de l'antic castell de Foix, ara derruït, documentat des de l'any 1067. Va ser l'església parroquial de l'antic municipi de Foix fins a la fi del segle XIX, quan el seu mossèn va ser atracat i mort violentament (‘poblesdecatalunya.cat’).

DSC08416 Santuari 2    És un ample i llarg replà entre el Tossal de Foix i la curta serra que van construir els monjos. La primitiva església romànica degué ser refeta i ampliada cap a l'any 1263, obrint un llarg procés de reformes que va culminar amb una nova consagració l'any 1320. L'edifici que ara podem contemplar és bàsicament el fruit d'aquesta reconstrucció. El santuari va ser restaurat un altre cop entre 1981 i 1987.

DSC08415 Interior 3

    Està tancat però puc fer una foto de l’interior des d’un petit forat a la porta. A l'interior de l'església es conserva una pica baptismal d'estructura tronco-cònica. L'any 1985 es va trobar un frontal de sarcòfag de començament del segle XIV, amb l'escut heràldic dels Cervelló.

DSC08412 Mirador 4    Al davant tenim un llarg mirador de cara a la vall de ponent del riu Foix. L'extensió de la conca del Foix és d'uns 312 km2 i el seu eix principal, el riu Foix, té 48,7 km de longitud. Destaquen com a afluents principals del Foix la riera de Pontons i la de Marmellar i, com afluents secundaris, la riera de Llitrà o de Vilobí i la de la Múnia, entre d'altres.

 DSC08417 A la Cova

   Baixem uns metres, a la banda est del santuari, on a l’Avencó de Foix hi ha la Cova. La Cova consta d'una única galeria que va perdent amplada i alçada progressivament, fins a finalitzar als 11 m de l'entrada. A l'interior hi ha una petita capella amb una làpida amb la imatge de la Mare de Déu i la inscripció: "Segons la tradició, aquí es va trobar la imatge de Santa Maria de Foix"

DSC08418 Interior cova  És un interior petit, on els depredadors immadurs hi han deixat diverses signatures.

DSC08421 Baixant 

   Després seguim la nostra ruta baixant en direcció a sud-est. Mentre escric aquesta crònica és el tercer aniversari del dia 1 d’octubre del 2017. Arriba marcat per la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, i també per la cursa preelectoral i el debat obert entre Esquerra i Junts sobre què cal fer si l'independentisme guanya les pròximes eleccions i què entén cadascun per "aplicar el mandat de l'1 d'octubre" (‘ccma.cat’). El dia 1 d’octubre del 2017 i en el context del proposat referèndum que havia estat declarat nul es van produir moltes intervencions policials per evitar les votacions. Hi ha molts vídeos que ho mostren, un exemple és el que insereixo al final.

DSC08429 Serra Mas Forit    Finalment tornem a passar el riu Foix a prop del Mas Florit. L’excursió s’acaba.

 Un dels molts vídeos del dia 1 d’octubre de 2017 és aquest publicat a ‘youtube’ per Miquel Strubell fill:

 Si vols la ruta per a gps, pots anar a:https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/santa-maria-de-foix-mas-florit-els-pelags-del-foix-santuari-de-foix-57844560

Aquesta excursió té l’IBP que s’ha indicat a dalt. Veure l’anàlisi a: https://www.ibpindex.com/index.php/es/